Пламен retardancy стандарди

  Пациентот се користат во повеќето јавни места (вклучувајќи болници, старечки домови, училишта, цркви, сали, театри, и многу повеќе.) Се бара да бидат заверени како пламен retardant. Различни земји имаат различни стандарди за пламен retardancy.

  Велика Британија:  BS 5867-2: Запаливост тест за Ткаенини за завеси и драперии 

  Услови за тестирање:

Тип А:

  Ткаенина е тестиран пред и после чистење.

  Еден примерок ткаенина е поставена вертикално на метална рамка. На метална рамка има две мерни маркери. Пламен се нанесува на површината на ткаенина за 10 секунди.

Резултати: ткаенина поминува овој FR стандард ако:

1) .Првата маркер не е отсечени од пламенот;

2) .На пламен не изгори до рабовите на метална рамка.

  Тип Б:

  Ткаенина е тестиран пред и после чистење ( 12 циклуси  на BS EN ISO 10528 стандард за перење постапка на 75 ° C, а потоа суво линија).

  Еден примерок ткаенина е поставена вертикално на метална рамка. Пламен се применува на површината на ткаенина за 15 секунди.

Резултати: ткаенина поминува овој FR стандард ако:

1) .На пламен не изгори до рабовите на метална рамка;

2) .Постои не гори капки.

  Тип C (највисок стандард):

  Ткаенина е тестиран пред и после чистење. ( 50 циклуси  на BS EN ISO 10528 Стандардна постапка за перење на 75 ° C, а потоа ниска топлина, а потоа машина за сушат.)

  Еден примерок ткаенина е поставена вертикално на метална рамка. Пламен се применува на површината на ткаенина за 5 секунди, 15 секунди, 20 секунди и 30 секунди.

Резултати: ткаенина поминува овој FR стандард ако:

1) .На по пламен и зарево не надминува 2,5 секунди;

2) .На пламен не изгори до рабовите на метална рамка;

3) .Постои не гори капки.

  LONGWAY пламен retardant завеса ткаенина во согласност со BS5867-2 Тип C  барања.

САД: NFPA 701

NFPA (американската Национална асоцијација за заштита од пожар) има различни стандарди во зависност од тоа како ќе се користат на ткаенината. Во случај на драперии, завеси и слично виси текстил, стандард кој се однесува е  NFPA 701 Стандардни методи на тестови за пожар за ширење на пламен на текстил и филмови.

NFPA 701 Методи за испитување Еден (погодна за ткаенини помалку од 700gsm или 21oz / квадратни двор ) примероци се изложени на палење на оган за 45 секунди. За да го положат NFPA 701 Методи за испитување Еден,

1) .На просечната губење на тежината на примероците треба да биде 40% или помалку и

2) .Fragments на остатоци од примероците кои паѓаат на комората за испитување не треба да продолжи да гори за повеќе од 2 секунди.

NFPA 701 Методи за испитување Две (погодна за ткаенини over700gsm или 21oz / квадратни двор ): се применува пламен под долниот раб на примерокот за две минути, а потоа се повлече. За да го положат NFPA 701 Методи за испитување Две,

1) Било примерок не треба да продолжи огнени за повеќе од 2 секунди откако тест пламен е revmove од контакт со примерокот;

2) .На должина знак од ниту еден рамен примерок не треба да надминува 435mm (17.1 во); за здиплен примерок, 1050mm (43,1 во);

3) Било делови или остатоци од примероци паѓа на floorof апаратурата за испитување не треба да продолжи гори за повеќе од 2 секунди по постигнување на подот.

 Чистење и истекување вода Експертска : Кога производителот тврди ткаенина задржува својата отпорност на пламен по чистење или атмосферски, материјалот ќе се тестираат, откако бил подложен на условите на изложеност кои се применуваат за нејзината намена, хемиско чистење (3 циклуси) , перење (5 циклуси) или други изложеност на вода (целосно се потопува во сад кој содржи допрете вода на собна температура за не помалку од 72 часа).

  Покрај Велика Британија и САД стандарди, постојат некои други стандарди во различни countries.In Европа и Австралија, најмногу прифатените стандарди во индустријата се на француски, германски и британски стандарди. Неодамна, исто така, на Европски EN 13773 стандард  за завеси станува се повеќе заеднички. 

Германија: DIN 4102

Франција: NFP 92-503

Австралија: A1530.2


Време на мислењето: Септември-17-2018

Претплатете се на нашиот билтен

За информации во врска со нашите производи и ценовникот, Ве молиме да го напуштите вашиот e-mail на нас и ние ќе бидеме во контакт во рок од 24 часа.

Следете нас

на нашите социјални медиуми
  • sns01
  • sns02
  • sns03
  • sns04
  • sns05
WhatsApp Онлајн Chat!